Lengyel Orsolya
grafikus művész

„Szimatolunk és nyomot hagyunk…” című grafikáim a diplomasorozatom. A képek technikája a mezzotinto, és saját fotók alapján készítettem őket. A sorozat készítésekor a városban jelen lévő természet megjelenítése volt a cél: parkok és az azt benépesítő alakok – kutyák és gazdáik.

 

park_szimat_1_v.jpg

Szimatolunk és nyomot hagyunk 1.

 

Nem akartam egyszerű zsánerképeket készíteni, ezért úgy alakult, hogy a táj és az alakok nem „tudtak” egy képen megjelenni.

A sorozat első darabja: tájkép, kutyák és gazdik nélkül, a többi pedig kutyák és gazdikról készült képkompozíciók. Ez utóbbiak esetében a tér fiktívnek látszik, egy-egy elem jelöli csak, hogy parkról van szó. A képek sorozat volta kapcsolja egységbe az egyes grafikákat. Vagyis az, ami önmagában nem mutatja a teljes valóságot, az a többi résszel együtt lesz kerek egész.

 

szimat_2_v.jpg

Szimatolunk és nyomot hagyunk 2.

 

Mindig is szórakoztatott a városi kutyák látványa, viselkedésük, járásuk, nézésük, lelkes szimatolásuk, bizonyos fajták külső megjelenése, őszinte ragaszkodásuk és rajongásuk a gazdik iránt.

A témát tekintve azonban teljesen kívülálló vagyok: sosem volt kutyám és valójában némelyiktől még félek is. A képek esetében is a tartalom hordozója, a forma volt az elsődleges. Az eszközök, a kompozíció és a technika közvetítésével születtek. Ugyanakkor ennél a sorozatomnál tapasztaltam először nagyon egyértelműen, hogy valahogyan belekerülnek a műbe a gondolataim, személyiségem – mindaz, ami bennem van és hogy „önállóan” alakul valamilyenné egy kép, ha hagyom.

 

szimat_3_v.jpg

Szimatolunk és nyomot hagyunk 3.

 

szimat_4_v.jpg

Szimatolunk és nyomot hagyunk 4.

 

szimat_5_v.jpg

Szimatolunk és nyomot hagyunk 5.

 

Hírek

 • Még újabb hír!
  2010-01-23 17:25:31

  Hahó!!!

 • Rövid hír!
  2010-01-23 17:20:49

  „Ne mondd a mondhatatlant, mondd a nehezen mondhatót” tanácsolja Nemes Nagy Ágnes. A mondhatatlan aztán majd vagy elmondja magát vagy nem” – teszi hozzá Ottlik Géza.

 • Elkészült a honlapom!
  2010-01-23 17:15:18

  Hiszem, hogy lehetséges a kommunikáció, amely szavak segítségével is, de – ami számomra még fontosabb – szavakon túli, megfoghatatlan, titokzatos módon jön létre akár emberek, akár Isten és ember között, vagy egy műalkotáson keresztül alkotó és szemlélő közt.

Szavazás

Tetszik?
Igen!
Nagyon!
Asztali nézet