Lengyel Orsolya
grafikus művész

Róma c. sorozatomban Rómában gyűjtött motívumokat dolgoztam fel. A képeimet az ódon város házfalai ihlették.

A témaválasztás az anyag szeretetére vezethető vissza. Érdekel az anyag, amelynek története van. Ez pedig a római falakra különösen is érvényes, hiszen a városban lépten-nyomon történeti emlékekbe botlunk – olykor képtelen helyeken és képtelen kontextusban, de a jelen magától értetődő részeként. E téma apropóján kísérleteztem különféle textúrák létrehozásával, amelyhez eleinte a grafikai technikák adta lehetőségeket és a grafikában használt anyagok tulajdonságait használtam fel.

 

r_1.jpg

Róma 1

  

r_2_mod.jpg

Róma 2

 

r_3.jpg

Róma 3

 

r_3reszlet_mod.jpg 

 Róma 3 (részlet)

  

r_4_mod.jpg

Róma 4

 

Ezzel egy időben egyedi technikákkal is igyekeztem megfogalmazni ezt a témát. Így jutottam el a textilfestésben használt viaszos batik technikájához, amelyet selyempapíron alkalmazok. A selyempapír finomságát és papír-voltát, a viaszos eljárásban rejlő sok-sok lehetőséget, magát a munkafolyamatot és a létrejövő felület textúráját is nagyon szeretem.

A papír megfestésével nemcsak színes háttérfelületet hoztam létre, hanem annak sérülékenységéből adódóan egy olyan roncsolt felület is létrejött, amely tökéletesen rímel a római faltöredékekre, amelyek az idő és időjárás lenyomatait viselik magukon. Létrejött egy kisebb vagy nagyobb mértékben korrodálódott felület, egy történettel rendelkező anyag.

Erre az alapként szolgáló felületre festettem egy-egy motívumot sablon segítségével, annak jelszerűségére koncentrálva, az eredeti látvány sokféle formai összetevőjétől elvonatkoztatva.

 

r_5.jpg

Róma 5

 

 r_6.jpg

Róma 6

 

r_7.jpg

Róma 7

  

r_8_mod.jpg

Róma 8

 

r_9.jpg

Róma 9

  

r_10_mod.jpg

Róma 10

  

r_11_mod.jpg

Róma 11

  

r_12_mod.jpg

 Róma 12

 

 

 

 

Hírek

 • Még újabb hír!
  2010-01-23 17:25:31

  Hahó!!!

 • Rövid hír!
  2010-01-23 17:20:49

  „Ne mondd a mondhatatlant, mondd a nehezen mondhatót” tanácsolja Nemes Nagy Ágnes. A mondhatatlan aztán majd vagy elmondja magát vagy nem” – teszi hozzá Ottlik Géza.

 • Elkészült a honlapom!
  2010-01-23 17:15:18

  Hiszem, hogy lehetséges a kommunikáció, amely szavak segítségével is, de – ami számomra még fontosabb – szavakon túli, megfoghatatlan, titokzatos módon jön létre akár emberek, akár Isten és ember között, vagy egy műalkotáson keresztül alkotó és szemlélő közt.

Szavazás

Tetszik?
Igen!
Nagyon!
Asztali nézet