Lengyel Orsolya
grafikus művész

Róma c. sorozatomban Rómában gyűjtött motívumokat dolgoztam fel. A képeimet az ódon város házfalai ihlették.

A témaválasztás az anyag szeretetére vezethető vissza. Érdekel az anyag, amelynek története van. Ez pedig a római falakra különösen is érvényes, hiszen a városban lépten-nyomon történeti emlékekbe botlunk – olykor képtelen helyeken és képtelen kontextusban, de a jelen magától értetődő részeként. E téma apropóján kísérleteztem különféle textúrák létrehozásával, amelyhez eleinte a grafikai technikák adta lehetőségeket és a grafikában használt anyagok tulajdonságait használtam fel.

 

r_1.jpg

Róma 1

  

r_2_mod.jpg

Róma 2

 

r_3.jpg

Róma 3

 

r_3reszlet_mod.jpg 

 Róma 3 (részlet)

  

r_4_mod.jpg

Róma 4

 

Ezzel egy időben egyedi technikákkal is igyekeztem megfogalmazni ezt a témát. Így jutottam el a textilfestésben használt viaszos batik technikájához, amelyet selyempapíron alkalmazok. A selyempapír finomságát és papír-voltát, a viaszos eljárásban rejlő sok-sok lehetőséget, magát a munkafolyamatot és a létrejövő felület textúráját is nagyon szeretem.

A papír megfestésével nemcsak színes háttérfelületet hoztam létre, hanem annak sérülékenységéből adódóan egy olyan roncsolt felület is létrejött, amely tökéletesen rímel a római faltöredékekre, amelyek az idő és időjárás lenyomatait viselik magukon. Létrejött egy kisebb vagy nagyobb mértékben korrodálódott felület, egy történettel rendelkező anyag.

Erre az alapként szolgáló felületre festettem egy-egy motívumot sablon segítségével, annak jelszerűségére koncentrálva, az eredeti látvány sokféle formai összetevőjétől elvonatkoztatva.

 

r_5.jpg

Róma 5

 

 r_6.jpg

Róma 6

 

r_7.jpg

Róma 7

  

r_8_mod.jpg

Róma 8

 

r_9.jpg

Róma 9

  

r_10_mod.jpg

Róma 10

  

r_11_mod.jpg

Róma 11

  

r_12_mod.jpg

 Róma 12

 

 

 

 

 

Hírek

 • Még újabb hír!
  2010-01-23 17:25:31

  Hahó!!!

 • Rövid hír!
  2010-01-23 17:20:49

  „Ne mondd a mondhatatlant, mondd a nehezen mondhatót” tanácsolja Nemes Nagy Ágnes. A mondhatatlan aztán majd vagy elmondja magát vagy nem” – teszi hozzá Ottlik Géza.

 • Elkészült a honlapom!
  2010-01-23 17:15:18

  Hiszem, hogy lehetséges a kommunikáció, amely szavak segítségével is, de – ami számomra még fontosabb – szavakon túli, megfoghatatlan, titokzatos módon jön létre akár emberek, akár Isten és ember között, vagy egy műalkotáson keresztül alkotó és szemlélő közt.

Honlap készítés ingyen

Szavazás

Tetszik?
Igen!
Nagyon!
Asztali nézet